Näin valitset lämmitysjärjestelmän
Onko sinulla uusi vai vanha omakotitalo?
Vastaa kysymyksiin ja löydä itsellesi oikeanlainen lämmitysjärjestelmä.
Paljonko energiankulutuksesi on vuodessa?
Omakotitalossa energiankulutuksesta suurin osa eli noin 40 prosenttia kuluu tilojen lämmitykseen. Loput 60 prosenttia jakaantuvat lähes tasan käyttöveden lämmityksen ja taloussähkön suhteen.
Lämmitysmuodon valinnalla on ratkaiseva merkitys uuden talosi energiankulutukseen ja lämmityskuluihin. Jos talossasi on yli 130 neliötä, kannattaa pohtia maalämpöä. Maalämpö on selvästi suosituin lämmitysmuoto uusissa omakotitaloissa, seuraavaksi eniten valitaan sähkölämmitys, poistoilmalämpöpumppu, kaukolämpö tai ilma-vesilämpöpumppu. Maalämmön rakentaminen omakotitaloon maksaa reilusta 10000 eurosta jopa 35000 euroon. Investointikustannukset vaihtelevat maaperästä, sijainnista ja järjestelmästä johtuen.
Pienemmissä omakotitalossa ilma-vesilämpöpumpulla tai eri lämmitysmuotoja yhdistävällä hybridijärjestelmällä voit saada energialaskuun huomattavat säästöt.
Sähkölämmitys on yleensä hyvä valinta silloin, jos talo on pienehkö ja sen lämmöneristys on hyvä. Silloin lämmityskustannukset ovat pienet ja muut lämmitysmuodot ovat turhan kalliita suhteessa saavutettuun säästöön. Suoran lämmönjakotavan sähkölämmitystaloihin tarvitaan vain käyttövedenlämmitin, ja vesikiertoisen sähkölämmityksen taloihin sähkökattila-vedenlämmitinyhdistelmä, esimerkiksi Jäspi Tehowatti, sopii hyvin pieniin tiloihin.
Jos olet rakentamassa yli 130-neliöistä omakotitaloa ja olet ajatellut siihen perinteistä sähkölämmitystä, kannattaa miettiä rinnalle ilma-vesilämpöpumppuratkaisua. Sen avulla voit pudottaa sähkönkulutusta.
Ilma-vesilämpöpumppu (tunnetaan myös nimillä vesi-ilmalämpöpumppu, IVLP, VILP tai Ilves), on lisännyt jatkuvasti suosiotaan. Samalla se on vakiinnuttanut paikkansa helppona ja säästeliäänä omakotitalojen lämmitystekniikkana. Ilma-vesilämpöpumpun asentaminen lämmityksen tueksi maksaa noin 8000 eurosta ylöspäin.
Jos lämmintä käyttövettä kuluu taloudessasi paljon, sen lämmityskuluja voit pienentää esimerkiksi Solar-aurinkovedenlämmittimellä. Kaksi aurinkokennoilla toimivaa sähkövastusta varmistavat, että lämmintä käyttövettä on aina riittävästi. Solar-varaajaa voit käyttää myös normaalilla sähköllä esimerkiksi rakennusprojektin alkuvaiheessa.
Mikäli talosi energiankulutus tulee ylittämään 18 000 kilowattitunnin vuosikulutusrajan, voi maalämpö olla järkevin vaihtoehto. Sen etuja ovat huolettomuus ja edulliset käyttökustannukset.
Kun maalämpöpumppu on asennettu paikalleen ja sopivat asetukset on saatu ohjausyksikköön, lämmitys ei vaadi lisätyötä eikä huoltoa.
Maalämmön etuna on myös perinteistä sähkölämmitystä selvästi pienempi energialasku. Lisäksi maalämpöpumppu on aina ekoteko ja investointi puhtaampaan tulevaisuuteen.
Jämä Star -maalämpöpumppu kytketään yhteen Jäspi VLM Star käyttövesivaraajan kanssa. Tämä ratkaisu säästää asennustilaa ja yhdessä laitteet takaavat suuren käyttövesituoton ja edulliset lämmityskustannukset.
Jämä Star soveltuu myös täydentämään muita lämmitysmuotoja, kuten öljy-, sähkö-, puu-, pelletti- tai aurinkolämmitystä.
Millainen lämmitys talossasi on?
Vanhoissa omakotitaloissa on tyypillisesti sähkö- tai öljylämmitys. Niiden tukena voi olla puuta käyttäviä lämmönlähteitä, kuten takka tai leivinuuni. Joskus puu voi olla myös pääasiallinen lämmitysmuoto.
Ilmastonmuutoskeskustelun myötä etenkin öljylämmitys on aiheellista vaihtaa ympäristöystävällisempään, käyttökustannuksiltaan edullisempaan ja energiatehokkaampaan vaihtoehtoon. Hyvä vaihtoehto on ilma-vesilämpöpumppu ja isommissa kiinteistöissä myös maalämpö. Modernilla lämpöpumpuilla voit keventää myös sähkölämmitteisen talon energialaskua tai parantaa puilla lämpenevän talon asumismukavuutta.
Esimerkiksi öljykattilan seuraksi asennettu ilma-vesilämpöpumppu voi pienentää öljynkulutusta ja sitä kautta lämmityskustannuksia merkittävästi.
Jos talossa ei ole vesikiertoista sähkölämmitystä, kannattaa katse kiinnittää ensimmäisenä lämminvesivaraajan. Jos varaajallasi on ikää yli 15 vuotta, se kannattaa vaihtaa modernimpaan ja energiatehokkaampaan malliin.
Mikäli lämmintä käyttövettä kuluu taloudessasi paljon, voit pienentää energialaskua Solar-aurinkovedenlämmittimellä, joka valjastaa auringon ilmaisen energian veden lämmittämiseen.
Neliöiltään isommassa talossa, jossa myös lämmitysenergian kulutus on kova, kannattaa harkita järjestelmän uusimista vesikiertoiseen keskuslämmitykseen ja siihen soveltuvaan lämpöpumppuun.
Jos lämmität taloasi polttopuilla alle neljä kertaa viikossa, kannattaa rinnalle hankkia ilma-vesilämpöpumppu. Se siirtää energiaa ulkoilmasta talon vesikiertoiseen lattia- ja/tai patterilämmitykseen sekä käyttöveteen.
Ilma-vesilämpöpumput ovat energiatehokkaita ratkaisuja niin uudis- kuin saneerauskohteissakin. Niiden ehdoton kilpailuetu on kohtuutasoinen investointikustannus, joka jää ilman kallista lämpökaivoporausta huomattavasti maalämpöä pienemmäksi. Sopiva vaihtoehto löytyy helposti Basic-tuoteperheestä. Ilma-vesi-lämpöpumpun asentaminen vanhaan taloon maksaa noin 8000 eurosta ylöspäin. Jos puita ei ole omasta takaa, se maksaa itseään pian takaisin säästyneinä polttopuun ostokuluina.
Mikäli poltat puita lähes päivittäin, voi olla järkevämpää panostaa huolettomaan, puhtaaseen ja edulliseen maalämpöön. Jämä-maalämpöpumppu on silloin pitkäikäinen ja luotettava vaihtoehto.
Mikäli talosi öljypolttimella on ikää yli 12 vuotta ja öljykulutus kieppuu vuositasolla yli 2 000 litrassa, on korkea aika miettiä lämmitysjärjestelmän perusteellisempaa remonttia ja sopivaa rinnakkaisjärjestelmää. Öljylämmitys alkaa muutenkin olla pannassa ilmastokeskustelun myötä, ja on se tullaan vähitellen kieltämään kokonaan.
Saneerauskohteissa ilma-vesilämpöpumpuilla voidaan korvata nykyinen tekniikka kokonaan tai kytkeä se nykyisen energiamuodon rinnalle. Tällöin ilma-vesilämpöpumpun 10000–15000 euron investointi voi maksaa itsensä takaisin jo reilussa viidessä vuodessa.
Ilma-vesilämpöpumpuilla on myös ylittämätön valttikortti toisiin lämpöpumpputyyppeihin verrattuna: hellekesinä ne huolehtivat myös kiinteistön jäähdytyksestä.
Hyvä vaihtoehto uudeksi lämmitysjärjestelmäratkaisuksi löytyy Tehowatti Air -tuoteperheestä.
Jos kiinteistösi on iso ja kytketty aikanaan kaukolämpöön, mutta sinua epäilyttää laitteiston käyttöikä ja koko energiamuodon ekologisuus, on paras vaihtoehto useimmissa tapauksissa maalämpö.
Maalämpöpumput sopivat etenkin kohteisiin, joissa on iso lämmitysenergian tarve – tällöin saavutettu säästö näkyy nopeasti myös energialaskussa. Saneerauskohteissa maalämpöpumput ovat energiatehokas tapa korvata vanha energiamuoto.
Hallitus on varannut lähivuosille 100 miljoonaa euroa energiatehokuutta parantavien korjaushankkeiden tukemiseen. Omakotitaloissa avustuksen saaminen edellyttää sitä, että talo saadaan vähintään 30 % nykyistä energitahokkaammaksi. Avustus on maksimissaan 4000 euroa.