Tästä voit poimia sinulle sopivat vinkit hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Näillä vinkeillä säästät myös lompakkoa.
Riisin vaihtaminen ohraan tai perunaan kolme kertaa viikossa pienentää hiilijalanjälkeäsi 60 autolla ajetun kilometrin verran.
Perunan lisäksi kannattaa kääntää katse satokausituotteisiin: mitkä hedelmät ja vihannekset ovat juuri nyt parhaimmillaan. Hiilijalanjälki pienenee erityisesti sesonkituotteita käytettäessä.
Lisäämällä kasvisten määrää lautasella ja vähentämällä lihan syöntiä voit vaikuttaa merkittävästi omaan hiilijalanjälkeesi.
Jos luopuisit lihasta kokonaan, pienenisi hiilijalanjälkesi seitsemän prosenttia vuodessa. Säästö vastaa esimerkiksi 4100 autoilukilometriä. Autoilu on hintavaa, ja siitä syntyy päästöjä enemmän kuin polkupyörästä tai julkisesta liikenteestä.
Jos näiden asioiden muuttaminen on hankalaa, voit pienentää päästöjä jollakin toisella tavalla.
Jokainen suomalainen heittää vuosittain ruokaa roskiin noin 125 euron arvosta. Ruoan osuus hiilidioksidipäästöistä on yli 20 prosenttia, joten ruokahävikin välttäminen pienentää ympäristökuormitusta.
Suunnittele siis ruokaostokset etukäteen, ota kauppalista mukaan kauppaan ja osta suunnitelmien mukaan.
Yksi roskiin päätynyt leikkele kuormittaa ympäristöä enemmän kuin roskiin heitetty tyhjä leikkelepakkaus.
Elintarvikepakkausten ympäristövaikutukset ovat pienempiä niiden sisältämän ruoan ympäristövaikutuksiin verrattuna. Pakkauskoon valinnassa on oleellista se, että kaikki pakkauksessa oleva ruoka tulee käytettyä. Kun et osta liikaa, et myöskään kuluta turhaan rahaa.
Vaatteiden käyttöikää kannattaa pidentää. Vaatteen aiheuttamat päästöt pienenisivät 44 prosenttia, jos vaatetta käytettäisiin keskimäärin kaksi kertaa enemmän kuin nykyisin.
Vaateteollisuus tuottaa yhtä paljon päästöjä kuin lentoliikenne ja merirahti yhteensä. Vaatteissa voi suosia kierrätystä, koska netti on pullollaan kirpputoreja ja niitä löytyy myös joka kulman takaa. Lisäksi myös vaatteille on lainaamoja.
Jokainen voi tehdä osansa ilmastonmuutoksen hillitsemisessä käytännön kulutusvalintojen kautta. Näillä pääset alkuun.
Omaa kulutusta pohtiessa kannattaa pitää mielessä, että mitä enemmän kuluttaa, sitä suurempi on todennäköisesti myös hiilijalanjälki. Pienituloisen hiilijalanjälki onkin usein suomalaisten keskivertohiilijalanjälkeä pienempi.
Oman kulutuksesi hiilijalanjäljen voit laskea helposti Takuusäätiön laskurilla.
Lähteet:
https://www.sitra.fi/hankkeet/100-fiksua-arjen-tekoa/
https://www.ellenmacarthurfoundation.org/publications
https://www.ruokavirasto.fi/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/kestavat-ruokavalinnat-lautasella/