Testaa oman taloutesi tilanne vastaamalla kahdeksaan helppoon kysymykseen.
Kysymykset koskevat viime aikaisia kokemuksia rahan käytöstä, sen riittävyydestä ja säästämisestä. Vastattuasi saat tietää, onko taloutesi hyvällä mallilla vai onko syytä huolestua. Saat myös käytännön neuvoja, miten voit lähteä parantamaan omaa taloustilannettasi.
Voit katsoa tulevaisuuteen luottavaisin mielin. Suunnittelet riittävästi omaa talouttasi ja pystyt säästämään säännöllisesti. Tiedät myös melko hyvin, mihin rahasi menevät ja sinulla taitaa olla jo hyvä puskurirahasto. Hienoa!
Jos et ole vielä aloittanut sijoittamista, se voisi olla seuraava askel. Rahastosijoittaminen on yksi helpoimpia tapoja säästää ja sijoittaa, jos sinulla ei ole aikaa tai halua seurata pörssikursseja jatkuvasti. Sijoittamisen aloittamiseen et tarvitse suuria summia, jo 15 eurolla kuukaudessa pääset alkuun.
Jatka raha-asioidesi hoitamista samaan malliin, niin voit olla luottavaisin mielin myös tulevaisuudessa. Jos kaipaat helppoa välinettä oman taloutesi seurantaan, ota käyttöön maksuton Penno.
Tule myös mukaan Facebookin suljettuun Hallitse rahojasi -ryhmään keskustelemaan arjen raha-asioista ja säästämisestä.
Näyttää siltä, että päivittäistaloutesi on hyvässä tasapainossa, eikä sinulla ole äkillistä riskiä velkaantua. Hieno juttu! Jos haluat seurata omaa talouttasi vielä tarkemmin, ilmainen Penno on helppo työkalu tulojen ja menojen seuraamiseen.
Muista myös turvata tulevaisuuteesi säästämällä vararahasto. Esimerkiksi sairastuminen, ero tai iso remontti voivat olla tilanteita, joista aiheutuu myös rahahuolia. Jos käytettävissä on vararahasto, eivät yllättävätkään tilanteet keikauta talouttasi päälaelleen.
Hyvä ohje on, että säästössä olisi 3-6 kuukauden menoja vastaava summa. Se voi tuntua suurelta summalta, mutta useimmat meistä pystyvät säästämään sen. Mieti, millaisen vararahaston sinä haluaisit kerryttää ja aloita säästämään siihen tietty summa kuukausittain. Muista, että vararahasto ei ole käyttökassa, vaan se on varattu vain yllättäviin ja aivan välttämättömiin menoihin.
Lisää arjen talousvinkkejä löydät esimerkiksi Marttojen sivuilta. Arjen raha-asioista voit keskustella myös Facebookin suljetussa Hallitse rahojasi -ryhmässä. Ryhmässä voit kysyä itseäsi askarruttavista asioista ja saada vinkkejä säästämiseen sekä taloudenhallintaan muilta ryhmäläisiltä. Tule rohkeasti mukaan keskustelemaan!
Ehkä mietit tai toivot, että taloustilanteesi voisi olla vähän parempi. Tuntuuko sinusta, että laskut kasaantuvat tai rahan saaminen säästöön on vaikeaa? Ei hätää, oman taloustilanteen parantamiseksi on ratkaisuja ja keskusteluapua, joista kerromme sinulle seuraavaksi.
Ensimmäisenä on tärkeää ottaa oma talous haltuun. Tiedätkö tarkalleen mistä tulosi koostuvat ja mihin rahasi menevät? Oman rahankäytön avuksi voit ottaa ilmaisen Pennon. Sen avulla voit pitää kirjaa kaikista tuloistasi ja menoistasi, jotta näet, mihin rahaa kuluu. Kun olet seurannut tulojasi ja menojasi, tiedät löytyykö säästökohteita. Toisaalta voit myös miettiä, olisiko sinun mahdollista saada lisätuloja.
Arjen raha-asioista voit keskustella Facebookin suljetussa Hallitse rahojasi -ryhmässä. Ryhmässä voit kysyä itseäsi askarruttavista asioista ja saada vinkkejä säästämiseen sekä taloudenhallintaan muilta ryhmäläisiltä. Tule rohkeasti mukaan keskustelemaan!
Jos kaipaat lisää apua ja neuvoja taloutesi hallinnassa, ota yhteys Takuusäätiön chattiin, jossa voit nimettömänä puhua sinua mietityttävistä asioista ja kysyä apua. Muista, että vaikka tilanne tuntuisi nyt haastavalta, sitä voit lähteä parantamaan pienillä askelilla.
Näyttää, että rahatilanteessasi on ehkä suuriakin haasteita. Olet ehkä jo ylivelkaantunut tai vaarassa ylivelkaantua. Nyt on oikea aika pyytää apua tilanteesi selvittelyyn. Rahahuolien kanssa ei kannata jäädä yksin ja niistä puhumista ei tarvitse hävetä. Useat meistä kohtaavat niitä jossakin vaiheessa elämäämme. Alla kerromme sinulle auttavista tahoista ja palveluista.
Jo omista huolista puhuminen voi auttaa alkuun. Onko sinulla läheistä, jolle voisit kertoa rahahuolistasi? Jo se, että jakaa huolensa voi helpottaa oloa. Keskustelu ammattilaisen kanssa on myös tärkeää. Voit ottaa yhteyttä maksuttomaan talous- ja velkaneuvontaan. Talous- ja velkaneuvonnan asiantuntijat auttavat sinua taloudellisen kokonaistilanteesi kartoittamisessa, talouden suunnittelussa ja ratkaisuehdotusten laatimisessa.
Voit myös soittaa Takuusäätiön maksuttomaan Velkalinjaan (0800 9 8009, arkisin klo 10-14) tai kysyä neuvoa Takuusäätiön chatissa. Molemmissa voit keskustella nimettömänä. Takuusäätiön sivuilla on myös paljon välineitä oman rahatilanteen selvittelyyn.
Tsemppausta arjen raha-asioihin saa Facebookin suljetusta Hallitse Rahojasi- ryhmästä, jossa voit keskustella arjen raha-asioista muiden ryhmäläisten kanssa.
Muista, että vaikka tilanne tuntuisi vaikealta, niin apua on saatavilla ja koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa tilanteen selvittelyä.